top of page

Hallingdal pådriver bak nasjonalt pumptrack-mesterskap

Hallingdal Pumptrack Series slår følge med tungvektere som Hafjell Bike Park og Trysil Bike Arena og lanseres for 2021 det første uoffisielle norgesmesterskap i pumptracksykling. «Norwegian Pumptrack Series» skal gå over totalt 4 runder, og serien åpner og avsluttes i Hallingdal.

 

Eksplosiv utvikling i popularitet

Pumptracken er syklingens svar på ballbingen, og på bare et par år har Norge gått fra å ha et par av disse asfalterte sykkelbanene til nærmere 50! Navnet pumptrack kommer av syklistens «pumpende» bevegelse, når man bruker kuler og doserte svinger til å få fart rundt banen. Utstyrs- og ferdighetskrav er på et minimum, og en pumptrack tar lite plass – hvilket er en av årsakene til at banene nå gjør innpass i både byer og på turistdestinasjoner rundt omkring i hele landet. Pumptrack passer også for alle, fra de aller minste på balansesykkel til proffe syklister.

Pumptracks er et fantastisk utstillingsvindu for terrengsyklingen. Det er fart, spenning og artisteri på to hjul, og vi kan ta syklingen helt inn i sentrum, hvor veldig mange mennesker får mulighet til å ta del i sykkelfesten.

Nytt konkurranseformat

Men de kompakte «sykkelbingene» er er ikke bare hjem for egenorganisert moro. Siden 2018 har det internasjonale sykkelforbundet, UCI, arrangert verdensmesterskap i pumptrackgrenen, med stevner over hele verden. Formatet er enkelt: Hvem tar seg raskest rundt banen! Nå kommer Norge på banen med uoffisielt Norgesmesterskap i pumptracksykling. “Norwegian Pumptrack Series” er et samarbeid mellom Hallingdal Rides, Hafjell Bike Park og Trysil Bike Arena. Hafjell åpnet i 2020 Norges desidert største pumptrack, som har blitt en kjempehit første året i drift. I år bygger Trysil en enda større, og helt unik, pumptrack.


– «Vi bygget vår første asfalterte pumptrack i 2016. Denne har blitt et episenter i sykkelanlegget vårt, et sted hvor alle starter og gjerne avslutter en sykkeldag i Trysil. Den har blitt så populær at vi nå ser oss nødt til å bygge enda en til pumptrack, som vi kan kjøre større konkurranser på. Det er derfor gledelig at vi får til en norsk pumptrackserie, sammen med Hafjell og Hallingdal», sier Olve Norderhaug, leder i Trysil Bike Arena.


I Hallingdal er det bygget adskillige pumptracks og i fjor hadde man stor suksess med en regional pumptrackserie, som også ruller videre i 2021 med Norwegian Pumptrack Series som overbygning.


Foto: Hallingdal Pumptrack Series, Lars Storheim


– “Pumptracks er et fantastisk utstillingsvindu for terrengsyklingen. Det er fart, spenning og artisteri på to hjul, og vi kan ta syklingen helt inn i sentrum, hvor veldig mange mennesker får mulighet til å ta del i sykkelfesten. Pumptracken er også en arena hvor syklister fra ulike grener av terrengsyklingen kan krysse klinger. Eventene tiltrekker deltakere fra både BMX, rundbane, downhill- og endurosykling, og det gir en ekstra dimensjon til disse eventene. Alle tre samarbeidspartnere var enige om at pumptracksyklingen i Norge fortjente en enda større plattform, og det ble starten på et samarbeide som nå kulminerer i tidenes første norske pumptrackserie.» uttaler Lars W. Jensen i Hallingdal Rides.

Hva er vel bedre enn å gruse kompisen sin i en morsom og enkel sykkelkonkurranse?

10.000,- i premiepenger og kåring av «norgesmester» i pumptrack

Norwegian Pumptrack Series består av til sammen 4 serierunder, i Nesbyen, Hafjell Trysil og på Geilo – alle fire blant de hardest satsende terrengsykkeldestinasjoner i landet. De 4 eventene vil være åpne for alle syklister, uansett alder og ambisjonsnivå, men det er bare i eliteklassen (fra 13 år og opp) hvor det deles ut poeng til sammendraget og kåres en sammenlagtvinner i serien. Vinnerne av hver runde i Norwegian Pumptrack Series får 5.000,- i premiepenger for herre- og kvinneklassen. Sammenlagtvinneren kan smykke seg med trofe og tittelen som vinneren av Norges første nasjonale pumptrackserie.


- «Etter mange morsomme pumptrack-konkurranser her i Hafjell de siste årene, ser vi nå virkelig frem til å skape en hel serie sammen med våre venner i Hallingdal og Trysil! Pumptracken er en fantastisk arena for at både barn og voksne kan ha det moro på sykkel, og konkurransene blir alltid gøy! Hva er vel bedre enn å gruse kompisen sin i en morsom og enkel sykkelkonkurranse?», avslutter Knut Løkås i Hafjell Bike Park.Foto: Lars Storheim


Overbygging på regional serie

I forrige uke lanserte Hallingdal en ny sesong av Hallingdal Pumptrack Series. To av de regionale serierundene i Hallingdal – Nesbyen 26. juni og Geilo 25. september – får nå status som nasjonale serierunder i eliteklassen, mens rundene på Gol og Flå gjennomføres for full maskin med samme opplegg og premier som de nasjonale rundene – dog uten av deltakerne kan sanke poeng til sammenlagtseieren. Lars W. Jensen i Hallingdal Rides er godt fornøyd med tilføyelsen av den nasjonale serien.

- «Her legger vi bare til, uten å trekke noe fra. For barn, ungdommer og de som bare sykler for gøy blir opplegget helt uendret fra i fjord, med full fokus på det sosiale. For eliteklassen blir det nå enda mer å strekke seg etter. Vi håper det skal øke interessen, påmeldingen og nivået i eliteklassen – som igjen gir et enda bedre sykkelshow for alle som møter opp for å se på. I tillegg er det alltid inspirerende å finne på felles initiativ med Hafjell og Trysil, som er toneangivende sykkeldestinasjoner i Skandinavia.

 

Om Norwegian Pumptrack Series 2021:

 • Serien består av totalt 4 runder:

  • Nesbyen, lørdag 26. juni

  • Hafjell, fredag 6. august

  • Trysil, lørdag 28. august

  • Geilo, lørdag 25. september

 • Førstepremie i eliteklassen er på 5.000,- for hhv. menn og kvinner for hver serierunde.

 • I eliteklassen brukes samme poengsystem som verdenscupen til UCI

 • «Norwegian Pumptrack Series» er et samarbeid mellom Hallingdal Rides, Hafjell Bike Park og Trysil Bike Arena.


Kommentare


bottom of page