top of page

Skiikonet finner flyten på stisykkel

– Norske alpindestinasjoner satser for fullt på å få skikjørerne over på to hjul i den snøfrie sesongen. Vi tok med oss skikjører Anders Backe for å teste de ferske flytstiene på Geilo, og for å høre hvordan han opplever overgangen fra stålkanter til grove dekk. Jibbestjerna avslører hva som utfordrer komfortsonen hans.

 

Smidig overgang.

– «Jeg har syklet 4-5 år. Da skal det ikke så veldig mye til for å få det rushet som man får på vinteren.» Skikjører Anders Backe er blant de mest profilerte norske skikjørerne de senere årene, og er kjent for sine ikoniske stunts på ski. Backe har bl.a. hopp over Nordkapp-kulen, railet skorstenen på Danskebåten og kjørt baklengs ned Vikersundbakken. Når det ikke ligger snø på bakken har skistuntmannen fra Simonstranda kastet sin kjærlighet på stisykling. –«Sykkel og ski, det er jo mange likheter.»


– «Jeg følte at overgangen var veldig smidig. Det gikk ganske fort. Det er kanskje greia når man er inne i actionsport-bobla, så er læringskurven ganske bratt i starten. Man får det til å funke og kan bli med kompisene, som er syklister, ut på tur».

«Sykkel og ski, det er jo mange likheter.»

Men Backe innrømmer at noen sider av syklinga har vært vanskeligere å lære seg, og litt overraskende er det særlig når dekkene forlater bakken at jibbestjerna er utenfor komfortsona. – «Jeg synes den der hoppinga på sykkel er en litt kødden greie – selv om jeg hopper mye og er mye i lufta på ski!»


Anders Backe i full fart ned Flow Motion med Hallingdal Rides på hjul. Foto: Lars Storheim


Sommerens svar på skianlegget.

På Geilo er det de siste par årene bygget ut både heisbaserte flytstier, familievennlige runder langs Ustadalsfjorden og en av landets største sykkelparker med pumptrack og hopplinjer. Tilbudet på mange måter sammenlignes med vintersportsproduktet, hvor man kan kjøre både nedover, bortover, eller teste flyveferdighetene i parken, og alle kan velge utfordringer etter nivå. I det nye sykkelanlegget på Geilo er det rik mulighet for at både eksperter og familien kan kose seg med et komplett stisykkeltilbud. Backe lar seg imponere av sykkelsatsingen øverst i Hallingdal. – «Det er er jo et helt enorm rått anlegg».


Anders Backe har gjennom sin lange skikarriere tilbrakt mange dager i bakken på Geilo, men dette var første besøk med stisykkel. Ikke overraskende var det muligheten for heisbasert sykling som begeistret mest: – “Med heis og flytsti, så er det bare å spinne på». «Her er det på en måte mulighet for alt: Både å hoppe litt, finne overføringa mellom doseringene og flyten i stiene. Så er det jo bare å få det til å funke i praksis. Det er jo det som er greia.»

«Det er er jo et helt enorm rått anlegg.»

Backe er en av mange skikjørere som de siste par årene har blitt bitt av stisykkelbasillen, og vi er rimelig sikre på at vi snart får se han tilbake i flytstiene på Geilo for å finne flyten og finpusse hoppferdighetene.

– «Øvelse gjør mester, sier Fatter’n!»


Foto: Lars Storheim

Comments


bottom of page