top of page

GOL SATSER PÅ BÆREKRAFTIGE HØYFJELLSSTIER

- I Hallingdal satses det offensivt på stisykling, og på Golsfjellet er det nå tatt grep for å møte stigende interesse fra både stisyklister og turgåere. Rundt 5 km av de mest populære stiene har blitt utbedret, for bedre å kunne tåle den økte trafikken. I ny video deler de lokale stibyggerne sine tips for å få solide stier – helt uten bruk av klopper.

 
 

For en ihuga terrengsyklist er det lite som kan måle seg med en god gammaldags smalsti i storslått høyfjellsnatur. Stisyklingen på høyfjellet er populært, og når høstfargene gjør sitt innrykk er syklingen kanskje på sitt aller fineste. Golsfjellet er beliggende i hjertet i Hallingdal, og her har man kjent en tydelig økning i sykkelinteresse de senere årene.


«Golsfjellet har uten tvil et unikt utgangspunkt med relativt flatt terreng, stort stinett, og fantastisk utsikt mot fjellene i Hemsedal. I takt med at stisyklingen har økt i popularitet, og vi også sett en økning i sykling på de tradisjonelle flerbruksstiene.» sier daglig leder i Visit Gol, Sissel Bjørøen.


Gol er beliggende i Hallingdal, hvor det satses offensivt på utvikling av nye terrengsykkelstier. Men parallelt med at nye stier blir til, har destinasjonene hatt et sterkt ønske om at bevare den unike høyfjellssyklingen. Sammen med Golsfjellet Utmarkslag har de nå tatt grep, og det lokale stibyggerfirmaet Stiteknikk har fått ansvar for rehabilitering og vedlikehold at nærmere 5 km med sti.


«Det er viktig å komme utviklingen i forkjøpet med å holde stiene bærekraftige. Det bygges jo veldig mange stier i Hallingdal, som er maskinbygget med importerte masser. Denne stien og dette prosjektet er litt annerledes. Her bruker vi en eksisterende sti som vi vedlikeholder for hånd.»


Mikkel Aspelin og kollega Antti Ollila viser i ny video hvordan de jobbe med trimming av vegetasjon, steinlegging og justering av stienes beliggenhet, for å minimere avtrykk og øke brukeropplevelsen.Bjørøen er storfornøyd med resultatet.


“Vi føler at vi har fått til et foregangsprosjekt, som vi håper vil inspirere andre aktører til ikke bare å bygge nytt – men samtidig se på muligheten i det eksisterende stinettverket. I Norge er vi veldig flinke til å bygge klopper. I dette prosjektet har vi vist at det finnes mange andre – og ofte bedre – teknikker for å løse bærekraftsutfordringer. Nå håper vi mange syklister og turgåere vil besøke Golsfjellet i høstferien!»Følg med her på Rides.no og på @hallingdalrides, for seneste nytt om prosjektet!


 

Fakta om prosjektet:

  • Initiativtaker: Visit Gol og Golsfjellet Utmarkslag

  • Rehabilitering av 3 stiseksjoner: «Gjuvarunden», «Langhovda» og «Bekaren». Totalt 5 km. Stiene nås best med utgangspunkt i Storefjell Resort.

  • Budsjett: ca. 300.000,-

  • Prosjektet er del av sykkelsatsingen på Gol, som over de kommende årene skal lede til omfattende stiutvikling på Golsfjellet og rundt Gol sentrum.

Finn stiene på Trailguide:


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page