top of page

DOBBELT OPP I HEMSEDAL

Hemsedal har som ambisjon å konkurrere med de beste terrengsykkeldestinasjonene i Skandinavia. For 2022-sesongen åpnet man offisielt flytstien Silverstone, som byr på nærmere 10 km heisbasert moro. Samtidig har et tallsterkt korps av stibygger stått på for at sykkelfolket snart kan kose seg med over dobbelt så mange kilometer med heisbaserte sykkelstier i Hemsedal!

 

«Sykler du ut hit... Ja, du føler du er litt mer ute i naturen da.» Hemsedal omtales ofte som De Skandinaviske Alpene, med referanse til at fjellene her er litt høyere og brattere enn hva man ellers møter på Østlandet. Ove Grøndal fra stibyggerfirmaet Trailhead Nesbyen har gjennom sommeren hatt Hemsedals høyfjell som arbeidsplass. Crewet hans driver nå med siste innspurt for å ferdigstille to nye stisegmenter til høstferien. Her blir det «sti for folket» – enten man vil rusle til fots, rulle sakte for å nyte den spektakulære utsikten, eller sette fart gjennom kuler og doseringer.

«Sykler du ut hit... Ja, du føler du er litt mer ute i naturen da.»

Ikke langt unna jobber stibyggerne fra Rekkje Stiutvikling på det som skal bli den store nyheten for 2023: En 7 km lang flytsti, fullstappet med morsomme elementer og gromsykling. Hemsedal mener virkelig alvor, når de sier at de skal være i den skandinaviske terrengsykkeltoppen!

Høyfjellsstien "High Line" åpner allerede for høstferien 2022. Foto: Lars Storheim


Ferske stier for høstferien 2022!

Broadway er navnet på det første stisegmentet, som møter deg med én gang du står av heisen. Stien strekker seg østover til vakre Sollaustbekken, hvorfra man har uovertruffen utsikt over Hemsedalsfjellene. Stien er en lett, toveis flerbrukssti, som fungerer både til gående og syklister. Ved Sollaustbekken er det bygget ny bru og gapahuk, hvor man kan legge inn en pause og nyte utsikten. Fra det nye utsiktspunktet kan man enten rulle eller rusle tilbake til Fjellkafeen for påfyll av kaffe og kake, eller man kan fortsette østover på den nye blågraderte stien High Line.


High Line starter med en snill klatring som snor seg gjennom det vakre høyfjellslandskap. Siste delen av turen byr på morsom nedoversykling med kuler og doseringer. Sammen med Broadway gir High Line syklister en ypperlig oppvarmingsrunde på 2,3 km før man setter kursen mot dalbunnen. For de som liker å tråkke for egen motor, kan man legge inn runde på runde i Broadway og High Line – eventuelt kombinert med øvre loop i Silverstone, hvilket gir nærmere 4,5 km med sammenhengende tråkk og flyt.


Broadway og High Line åpner allerede for høstferien 2022!


Sollaustbekken markerer slutten på Broadway og starten på High Line. Her tilretteleges også ny gapahug.

Foto: Lars Storheim


Flere nyheter for 2023

Hemsedals desidert største nyhet blir den 7 km lange flytstien, som strekker seg hele veien fra det nye utsiktspunktet ved Sollaustbekken ned til Totteskogen. Stien går foreløpig under prosjektnavnet “Sentrumsstien”.

Det blir med garanti flere nye obligatoriske “Insta-spots” for sykkelfolket!

Den egner seg for syklister som føler de mestrer Silverstone og har lyst på litt ekstra utfordringer. Stibyggerne i Rekkje Stiutvikling har anvendt stedegne masser og designet en morsom og variert sti som endrer karakter hele veien fra topp til bunn. Her blir det seksjoner med åpen flyt, tabletops og store doserte svinger, samt seksjoner med naturlig smalsti og svaberg. I tillegg til rå sykling er naturopplevelsen også av den ekstraordinære sorten. Det blir garantert flere nye obligatoriske “Insta-spots” for sykkelfolket!

Hallingdal Rides utsendte får eksklusiv prøvegjennomkjøring med stibyggerne i nye "Sentrumssti". Foto: Lars Storheim


"Sentrumsstien" er fullstappet med morsomme elementer og "option lines". Foto: Lars Storheim

Slik blir sykkelkartet i Hemsedal seende ut for 2023. Kilde: Outdooractive

 

**VIKTIG BESKJED TIL SYKKELFOLKET**

«Sentrumsstien» åpner sommeren 2023. Det vil pågå bygging helt frem til åpning og stien er derfor å regne som anleggsområde. Det er sykkelforbud i hele stien. Trosser man dette forbudet vil det kunne medføre fare for både syklisten selv og for de som jobber på stien. Videre vil sykling i stien medføre merarbeid for stibyggerne og dermed en merkostnad for sykkelfamilien i Hemsedal. Vi har full forståelse for alle ivrige syklister der ute, som har lyst til å utforske stien – men vi ber dere på det sterkeste spille på lag og bidra til at dette krevende prosjektet kommer i mål til tiden og innenfor budsjett. Det gir lokalsamfunnet bedre forutsetninger for å kunne fortsette å utvikle nye stier for syklister. Takk!

 

Trenger du mer inspirasjon til sykling i hørtferien? Utforsk Hallingdals stikart og få siste nytt om stiåpninger i vår nyhetsseksjon! Kartet får du gratis på turistkontorer og sportsbutikker i Hallingdal. Du kan også laste det ned via lenken under.

Hallingdal RIDES sykkelkart 2022 LOW
.pdf
Download PDF • 4.59MB

Comments


bottom of page