top of page

FLYTSTIDALEN: 42 km med flytsti åpnes i 2021

- Det er mye å glede seg til for sykkelfolket som planlegger tur til Hallingdal i år. Over hele dalen bygges det nye stier for syklister, og for 2021 er det særlig 4 store flytstiprosjekt som skiller seg ut. På Høgevarde i Flå, Nesbyen, Geilo og i Hemsedal jobbes de det for fullt med å ferdigstille nye sykkelfyrtårn som vil byde på endeløs flyt med minimalt av tråkking og bremsing.

Det er med andre ord glisgaranti enten du er entusiast eller fersk på stisykkel!

 

Hallingdal er blant de hardest satsende terrengsykkelregionene i Europa, og utviklingen har gått i ett de siste årene. I 2021 krones utviklingen med planlagt åpning av 4 nye, blågraderte flytstier, som til sammen skal gi hele 42 doserte og bølgende kilometer med sti. Det er en nyhet i global skala, mener daglig leder i Tråkk 'n' Roll SA, Lars Wraae Jensen, som er ansvarlig for å koordinere Hallingdal-destinasjonenes sykkelsatsing.


«Tallet alene er astronomisk, og noe vi for et par år siden ikke engang i vår villeste fantasi hadde turt drømme om. Det å gjennomføre fire slike prosjekt sier mye om profesjonalismen og seriøsiteten på destinasjonene og i kommunene våre. Det er bare å ta av seg sykkelhjelmen for innsatsen som ligger bak.»

Bildetekst: Byggingen av nye flytstier pågår for fult i Hallingdal, som her i Hemsedal skisenter hvor byggingen hat stått på siden sommeren 2020. Foto: Lars Storheim


Hva kan syklistene forvente seg av de nye stiene? Alle de nye flytstiene er blågraderte, dvs. at de har en jevn helning og kan sykles av veldig mange syklister. Her kan man ha det gøy enten man sykler i høy fart og liker luft under dekkene, eller man setter ned farten og nyter omgivelsene på veien. Flytstikonseptet kommer av det amerikanske begrepet "flow trail", og her er det snakk stier som er optimert for moro på sykkel, uten mye bremsing eller tråkking.Det er ulike stibyggerselskap som står bak byggeprosjektene, og det vil bli 4 stier med ulik karakteristikk og sykkelopplevelse. Felles for dem alle er imidlertid at de er basert på internasjonalt anerkjente retningslinjer for bærekraftig stibygging, som skal bidra til å minimere slitasje og vedlikeholdskostnader, og skåne naturen rundt stiene.

Tallet alene er astronomisk, og noe vi for et par år tilbake ikke engang i vår villeste fantasi hadde turt drømme om.

Stiene har planlagt åpning utover 2021. Geilo er først ut med åpning av 4 km lang flytsti ultimo juni. Tidlig juli åpnes de første 6 km av en totalt 10 km lang flytsti i Hemsedal. I Nesbyen var det allerede i fjor åpning av de første 1,1 km av den 15 km lange flytstien fra Nesfjellet til sentrum. Hele stien, som har fått navnet «Hallingspranget», ventes å stå klar for åpning til høsten. Også på Høgevarde planlegges det høståpning av en ny 13 km lang flytsti.


Bildetekst: Ny flytsti på Geilo er allerede flyttestet, og skal stå klar fra topp til bunn juni 2021. Foto: Lars Storheim


Og hvis du tror de 42 km med ny flytsti er alt Hallingdal planlegger av nyåpninger 2021, da må du tro om igjen. "Både i Gol og Ål sentrum, samt ved Trytetjern i Nesbyen, er nye familievennlige stiprosjekt på gang. Jeg forventer at mye allerede vil stå klar før sommerferien. Totalt estimerer vi stiinvesteringer rundt 150-200 MNOK over de neste 4-5 årene i Halingdal, så dette er fortsatt bare starten av utviklingen», avslutter Wraae Jensen.
Følg med her på Rides.no og på @hallingdalrides, for seneste nytt om prosjektene!

 

Dette er de 4 store flytstiprosjektene:

  • Flytsti på Høgevarde: 13 km

  • Flytsti på Geilo: 4 km

  • Flytsti i Nesbyen: 15 km

  • Flytsti i Hemsedal: 10 km

  • Totalt: 42 km

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page